სიახლეები

პროდუქტები

5 აპრილი, 2022

თრეველფაგი™ – საკვებისმიერი ინტოქსიკაციისგან დაცვა

ყოველწლიურად ყოველი მეშვიდე ადამიანი ავადდება საკვებით გამოწვეული დაავადებით, რომელიც ჩვეულებრივ ბაქტერიების გამრავლებით წარმოიქმნება. (ნაწლავის ჩხირი, ლისტერიოზი, სალმონელა ან კამპილობაქტერია). დაავადების კონტროლის ცენტრის მონაცემებით, ჰოსპიტალიზაციის შემთხვევები ყოველწლიურად 120,000-ს აღწევს, საიდანაც 3,000-ზე მეტი ლეტალურად მთავრდება.

 

ასევე მზარდია საკვები პროდუქტების სია, რომლებიც ავადდებიან ბაქტერიებით. მე-20-ე საუკუნეში ნაწლავის ჩხირი და ლისტერიოზი ძირითადად ხორცში იმალებოდნენ, თუმცა ახლა გვხვდება სალათის ფოთოლში და სხვა ფოთლოვან მწვანილებში. სალმონელას გავრცელების ყველაზე ხშირი შემთხვევები კი ხახვში გვხვდება. ბაქტერიებთან ბრძოლა საკვები მწარმოებლების და შემფუთველების მხრიდანაც ხდება. ისინი ძლიერი ქიმიკატების და ქლორის საშუალებით ახდენენ ხორცის და ბოსტნეულის გარეცხვას, თუმცა, რადგან ერთი და იგივე „აბაზანში“, ხშირად სხვადასხვა სახეობის ხორცეული და ბოსტნეული ხვდება დაბინძურების რისკი მაინც ძალიან დიდია. განსხვავებით გიგანტი ქარხნებისგან, ბუნებრივი და ორგანული პროდუქციის მწარმოებლები თავს არიდებენ ქლორს და მას რძემჟავით ანაცვლებენ. მიუხედავად ამ მცდელობებისა ზოგიერთი ბაქტერია მაინც ახერხებს თავის გადარჩენას, რაც იწვევს ინტოქსიკაციას.

 

საბედნიეროდ, დღეისათვის საკვები ინტოქსიკაციის თავიდან ასარიდებლად ბაქტერიას ჰყავს საკუთარი “ანტიპოდი”, რომელიც ბაქტერიოფაგის ან შემოკლებით ფაგის სახელით არის ცნობილი. ისინი არიან მიკროორგანიზმები, რომლებიც მხოლოდ ბაქტერიებს შთანთქავენ. ფაგები ბაქტერიაზე ბევრად პატარები არიან, თუმცა ამის მიუხედავად, ისინი ადვილად მიემაგრებიან ბაქტერიის ზედაპირს, შეიპარებიან შიგნით და იწყებენ გამრავლებას, საბოლოოდ კი აქრობენ მას. ამ ყველაფერს უფრო მეტ ხიბლს ის ფაქტი სძენს, რომ ფაგები სრულიად უვნებელია ადამიანისთვის და მათი გამოყენება არ იწვევს გვერდით მოვლენებს. ბოლოდროინდელი კვლევების თანახმად მილიონობით ფაგები ბინადრობს ადამიანში (ყელში, ცხვირში, კანსა და ნაწლავებში), რომელებიც გვიცავენ ბაქტერიული ინფექციებისგან.

 

ფაგების პრეპარატების დამზადება საკმაოდ უსაფრთხო და ხელმისაწვდომია. ისინი ხარობენ ნებისმიერ წყალში, სადაც ბაქტერიებიც ცხოვრობენ, მაგალითად მდინარეებში, ტბებსა და ყურეებში. ფაგების გამრავლება ლაბორატორიაში ხდება. როგორც წესი ეს კეთდება კონტროლირებადი და სტერილური სისტემით.

 

საქართველო ოდითაგანვე ფაგების აკვანის სახელით იყო ცნობილი, რადგან აქ უკვე 80 წელზე მეტია მიმდინარეობს ფაგების კვლევა და მათი სხვადასხვა დაავადებების სამკურნალოდ გამოყენება.

 

თრეველფაგი™

თრეველფაგი™ არის ბაქტერიოფაგის ტექნოლოგიის გამოყენებით შექმნილი პრეპარატი, რომელიც ეფექტურად ებრძვის მავნე ბაქტერიების მიერ გამოწვეულ კვებით ინტოქსიკაციას და დიარეას. თრეველფაგი™ არის ეფექტური ასევე ენტეროვირუსის დროს, მაგალითად თუ გაქვთ გაღიზიანებული ნაწლავის სინდრომი (დისბაქტერიოზი) მაშინ სამკურნალოდ გამოიყენება 2 კაფსულა დღეში 2-3-ჯერ. მკურნალობის ხანგრძლივობა შეადგენს 1-2 კვირას.

გააზიარე